Ondansetron (اوندانسترون) | اطلاعات دارویی

Gastrointestinal Drugs

Ondansetron

COMMON BRANDS NAME(S):

GENERIC NAME(S): Ondansetron

اروهای گوارشی

اوندانسترون

نام‌های تجاری:

نام شیمیایی:‌ اوندانسترون - اندانسترون

توجه: تجویز و مقدار مصرف دارو به عهده پزشک می‌باشد

اطلاعات و مصرف دارو


Ondansetron یک آنتاگونیست 5-HT3 با فعالیت ضد استفراغ است. در درمان حالت تهوع و استفراغ مخصوصاً آنهایی که در اثر شیمی درمانی و رادیوتراپی ایجاد شده اند کاربرد دارد. هم چنین پیشگیری و درمان تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی مورد استفاده واقع می شود. جهت آگاهی از نحوه درمان و به قسمت مربوط به آنتاگونیست های 5-HT3 رجوع کنید. این دارو به صورت تزریق عضلانی و یا داخل وریدی و یا به صورت هیدروکلرید به صورت خوراکی و یا مقعدی تجویز می گردد. 99/4 میلی گرم هیدروکلرید Ondansetron تقریباً معادل با 4 میلی گرم Ondansetron پایه می باشد.


متعاقب تجویز خوراکی به سهولت جذب می شود و اوج غلظت پلاسمایی طی 5/1 تا 2 ساعت بعد از دوز تجویزی ایجاد می گردد (دوز 8 میلی گرمی) میزان زیست دستیابی مطلق آن 60% می باشد که عمدتاً به خاطر مسیر اول متابولیسم کبدی آن می باشد. به صورت وسیع در بدن توزیع می گردد و مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که 70 تا 75% دارو به پروتئین های پلاسما اتصال دارد. عمدتاً توسط متابولیسم کبدی از طریق چندین مسیر آنزیمی از خون پاکسازی می شود و کمتر از 5% دارو به صورت تغییر نکرده در ادرار دفع می شود. در افراد جوان سالم میزان کلیرانس دارو ml/minute 6 بازای هر کیلوگرم گزارش شده است. در افراد مسن تر میزان زیست دستیابی مقداری بالاتر است (65%) و میزان کلیرانس پایین تر (4 تا 5 ml/minute بازای هر کیلوگرم) که علت آن احتمالاً کاهش متابولیسم کبدی می باشد. نیمه عمر حذف نهایی آن حدود 3 ساعت در افراد جوان گزارش شده است که در افراد مسن و آنهایی که مشکلات کلیوی دارند به 5 ساعت می رسد. در کودکان نیز هم چنین کاهش کلیرانس متناسب با سن در کودکان نیز گزارش شده است و کاربرد دوزهای متناسب با وزن جهت جبران این تغییرات مفید است.

عوارض جانبی احتمالی


در اثر این دارو و دیگر آنتاگونیست های 5-HT3 : سردرد، احساس گرما و گر گرفتگی و یبوست ایجاد می شود. افزایش موقت در آنزیم های کبدی گاهاً رخ می دهد. هم چنین واکنش های افزایش حساسیت شامل آنافیلاکسی رخ می دهد. ندرتاً درد قفسه سینه، افت فشار خون، تاکی کاردی و برادی کاردی گزارش می شود. سرگیجه و اختلالات موقت دید مثل تاری دید طی تجویز سریع داخل وریدی ایجاد می شود.

هشدارها و تذکرات

تداخلات


این دارو با آنتی باکتریال ها و آنتی نئوپلاستیک ها تداخل دارد.

Designed by: Jahan Rayanhe | Thanks to FAEL