Testosterone (تستوسترون) | اطلاعات دارویی

Sex Hormones

Testosterone

COMMON BRANDS NAME(S):

GENERIC NAME(S): Testosterone

ورمون های جنسی

تستوسترون

نام‌های تجاری:

نام شیمیایی:‌ تستوسترون - تستسترون

توجه: تجویز و مقدار مصرف دارو به عهده پزشک می‌باشد

اطلاعات و مصرف دارو


تستوسترون در درمان کمبود آندروژن ناشی از هیپوگنادیسم اولیه، تأخیر بلوغ در مردان،‌سرطان پستان،کم خونی، تأخیر در رشد، liken sclerosus و میکروسفالوس به کار برده می شود.


در سلول بافت هدف تستوسترون توسط آنزیم 5-آلفا ردوکتاز به 5-آلفا دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می شود. تستوسترون و DHT به گیرنده های درون سیتوپلاسمی متصل و مجموعاً به جایگاه های خاصی در هسته سلول متصل می شوند. کمپلکس استروئید-گیرنده نسخه برداری را آغاز کرده و در نهایت سبب افزایش ساخت پروتئین می شود.


مانند سایر استرهای تستوسترون، انانتات ابتدا به فرم فعال تستوسترون آزاد هیدرولیز شده که خود ممکن است به دو متابولیت اصلی فعال DHT و استرادیول تبدیل شود. طول اثر دارو بیش از سایر استرهای تستوسترون می باشد و نیمه عمر آن حدود 15-10 روز است. متابولیسم دارو کبدی بوده و متابولیت ها عمدتاً در ادرار ترشح می شوند. به دلیل وجود چرخه کبدی- روده ای مقداری از دارو از طریق مدفوع دفع می شود.

عوارض جانبی احتمالی


احتباس سدیم همراه ادم، افزایش کلسیم خون،‌افزایش رشد استخوان، نعوظ غیر طبیعی و مداوم آلت تناسلی، بلوغ زودرس و انسداد اپی فیز قبل از بلوغ در مردان، بروز صفات ثانویه جنسی مردانه در زنان، توقف اسپرماتوژنز در مردان، نامنظم شدن دوره قاعدگی در زنان و تحریک پذیری مثانه یا عفونت دستگاه ادراری در مردان از عوارض جانبی دارو هستند.

هشدارها و تذکرات


1. در کودکان و نوجوانان در حال رشد خطر انسداد پیش از بلوغ اپی فیز های استخوانی، بلوغ جنسی زودرس در مردان و بروز صفات ثانویه جنسی مردانه در زنان وجود دارد. رشد استخوان باید هر 6 ماه توسط رادیوگرافی دست و مچ کنترل شود.
2. در افراد مسن احتمال افزایش خطر بزرگی یا سرطان پروستات با مصرف دارو وجود دارد.
3. در مردان احتمال ایجاد اولیگواسپرمی، آزواسپرمی و ناباروری طی درمان با مقادیر بالا وجود دارد.
4. در بیماری های کبدی، قلبی و کلیوی، بیماری های ایسکمیک قلب، زیادی فشار خون، صرع، میگرن و متاستاز استخوان دارو باید با احتیاط تجویز شود.

تداخلات


به دلیل افزایش اثر داروهای ضد انعقادی در مصرف همزمان با آندروژن ها مقادیر این داروها باید بر اساس زمان پروترومبین تنظیم شود. تنظیم مقدار مصرف داروهای ضد دیابت و انسولین نیز به دلیل کاهش قند خون لازم می باشد. مصرف همزمان دارو با داروهای هپاتوتوکسیک، سبب افزایش بروز سمیت کبدی میشود. مصرف مقادیر زیاد آندروژن ها به همراه هورمون رشد انسداد اپی فیزها را پیش از بلوغ، تسهیل می کند.

Designed by: Jahan Rayanhe | Thanks to FAEL